10 брилянтни книги, които ви препоръчваме за бягство през лятото

книги за лятото

Литературата има онова прекрасно свойство, заради което сме влюбени в нея, да ни пренася в различни времена, локации, дори измерения. Тя е като портал, но не сътворен от учените в НАСА, а от въображението на писателите, който после „инжектират“ в нашите умове. Звучи малко като откъс от sci-fi жанра, но да сътворяващ различни светове и съдби, пък било и на хартия, си е само по себе си фантастично постижение.

Подбрахме 10 заглавия, излезли съвсем наскоро, които ще ви помогнат да избягате от летните жеги, като ви пренесат на друго място, в друго време.

„Огледалото и светлината“ на Хилари Мантел
Това е последният том от историческата трилогия за Томас Кромуел на авторката, следваща историята от предходните „Вълци“ и „Доведете труповете“. В „Огледалото и светлината“ се разказва за последните години от живота на английския държавник Кромуел, който е известен с това, че е успял да се превърне в един от най-близките приближени на Хенри VIII.

„Мляко от дъга“ на Пол Мендез
„Мляко от дъга“ („Rainbow milk“) е един от дългоочакваните дебюти в книжния свят. Разказва за борбите на едно чернокожо момче, което се опитва да преуспее в Лондон. Заради расовата дискриминация се чувства объркан. Гледайки се в огледалото копнее да вижда не тъмна пигментация, а бяла, като мляко кожа, с руса коса и сини очи. Книгата е безстрашно изследване на черната мъжественост и възможност във Великобритания.

„Театър за мечтатели“ на Поли Самсън
Гръцкият остров Хидра през 60-те. Бягството на Леонард Коен изглежда като рай за творците и свободомислещите. Но какво да кажем за женските музи, вдъхновяващи поезията, като едновременно готвят вечерите? Поли Самсън съпоставя илюзията и реалността в един заблуждаващ, дълбоко провокативен портрет на изчезнала епоха.

„Градът, който станахме“ на Н. К. Джемисин
„Градът, който станахме“ е първата част от поредицата за Големите градове на американската фентъзи писателка Н. К. Джемисин. Тя описва сюжета като: „това е моят шанс да се повеселя като чудовище“. В него Ню Йорк е заплашен от древно зло, но бива защитаван от човешки представители на петте му района. Как ще се развие тази титанична битка между фантастичните персонажи и човешката раса, предстои да разберем.

Загадката Анри Пик

„Загадката Анри Пик“ на Давид Фоенкинос
В малко френско градче има библиотека, пълна с непубликувани книги. Когато френската издателка Делфин открива брилянтна новела сред останалите отхвърлени ръкописи, я превръща в сензация. Възможно ли е починалият пицар Анри Пик да е авторът? Книгата е деликатна, очарователна. Посветена е на любовта, на брака, на отношенията между мъжа и жената по един ефирен начин.

„Стъклена къща“ на Хадли Фриман
През март 2020-та журналистът Хадли Фриман пусна книгата си „Стъклена къща“, като прочит на тайните на едно типично еврейско семейство през 20 век. По-конкретно тя използва личната история на баба си Сала и тримата ѝ братя – Алекс, Жак и Хенри, по време на Холокоста.

„Утопия авеню“ на Дейвид Мичъл
Авторът на „Облака атлас“ пак ни предоставя една алтернативна, причудлива страна на живота. Този път книгата е насочена към възходът и падението на измислена британска банда, кръстена Utopia Avenue. Тя твори през 60-те и като много други се отдава на изкушението на LSD. Романът разказва за бунта на улицата и революцията в ума. За наркотици, лудост, секс, изкуство, престъпления и смърт. За това дали можем да променим света в едни бурни времена, или светът променя нас.

„Защо германците го правят по-добре“ от Джон Кампфнер
Джон Кампфнер е автор, телевизионен оператор и коментатор. В политическия роман „Защо германците го правят по-добре“ той предлага един вид отговор по въпроса за Брекзит, както и специални материали за ситуацията с пандемията от Covid – 19.

„Инферно“ на Катрин Чо
„Инферно“ е красиво написан разказ за това как жена, станала майка за първи път, се озовава в заведение за психично болни след развита следродилна депресия. Заедно с неврозата, която е развила от натиска на корейските ѝ родители, тя се изправя пред най-страшния враг – самата себе си.

„Изгаряне“ на Патрик Нес

„Изгаряне“ на Патрик Нес
„Изгаряне“ („Burn“) следва пророчествата на Армагедон в свят, в който драконите са истински, предразсъдъците хапят, а тийнейджърите намират любов от другата страна на реалността. Книгата е изключително подходяща за подрастващото поколение с афинитет към фентъзи жанра.

Автор Паулина Гегова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.