Акция събира книги за читалища в малките населени места

Книгодарител

Различни акции за набиране на книжен материал се организират през годините. В момента се провежда акция „Книгодарител“, организирана от фондация „Лукойл“, която е насочена към библиотеките на читалищата в малките населени места в България. Целта е да се съберат добре запазени книги, издадени през последните 15 години, които да попълнят библиотечните фондове. Единственото условие е състоянието на книгите. Те могат да бъдат от всякакъв жанр и тема.

Акцията се случва в няколко български града, в които са издигнати пунктове на бензиностанциите. Тя ще продължи до 6 септември, а ето къде можете да дарите старите си книги:

София

Обект Б-32 – бул. „Възкресение“, до парк „Св. Петър и Павел“; Обект  Б-40 – жк Люлин-8; Обект  Б-90 – жк Дружба, ул.“ Илия Бешков“; Обект Б-134 – Дианабад, бул. „Г.М.Димитров“, до Зоопарка; Обект Б-146 – бул. „Бъкстон“

Пловдив

Обект  Б-59 – жк Тракия, бул. Освобождение 3, до хотел SPS; Обект Б-25 – бул. „България“, срещу Захарна фабрика

Варна

Обект Б-12 – бул. Цар Освободител, до магазин Метро; Обект Б-96 – бул. Цар Освободител, до блок 109 кв.Младост

Бургас

Обект Б-27, площад Трапезица

Русе

Обект Б-158, ул. Рила, до Старата поща

Стара Загора

Обект Б-21, бул. Никола Петков, до СБА

Добрич

Обект Б-42, бул. Добруджа; Обект Б-61, Околовръстен път

Враца

Обект Б-22, кръговото

Дупница

Обект Б-105 , ул. Саморанска

Книгодарител

Идеята се появява за първи път миналата година, когато фондацията решава да събере книги между членовете си. Даряват ги на четири читалища, но осъзнават, че това не е достатъчно, затова тази година я разширяват и разрастват из цяла България.

Вече много хора се включиха в инициативата. Още в първия ден от провеждането ѝ, 31 заглавия бяха дарени от Университетското издателство към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„За сега акцията се радва на много добро приемане от всички. Обаждат ни се дори организации и компании, чиито служители искат да се организират и да ни изпратят по-големи количества книги. За сега сме събрали над 500 издания. Целта ни е да ги направим поне 1000“, коментира Мая Жекова – член на УС на фондация „Лукойл“.

Книгодарител

В акция се включват над 50 доброволци, които събират и разпределят книгите. Те ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.

Автор Паулина Гегова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.