„Ако има кръв“ – новият сборник с алени новели на Стивън Кинг

„Ако има кръв“ – новият сборник с алени новели на Стивън Кинг

На Земята има писатели и писатели. Има такива, които създават нещо харесвано от тълпата, но някак повърхностно. Подобни творби придобиват бърза и печалбарска слава, често биват екранизирани, но не успяват да се преборят с времето и да развеят знамето си в потока на бъдещето. С други думи – превръщат се в минало, но не такова, което учим или което бурно обсъждаме. Дори не се сещаме за него.

Има и други, които създават писания толкова интересни и силни, развлекателни или изпълнени с невероятно въображение, че рано или късно се превръщат в класика. Еталон за подражаване в сферата на изкуството. Тези автори ще живеят вечно.

Що се касае до жанра трилър, в света на литературата има някои представители, от чиито романи или поезия всички настръхваме. Лъвкрафт, По, Артър Макън. И, разбира се, Стивън Кинг – кралят на хоръра. След множество успешни и пленителни книги, изтъкани от писъците на паранормалното и сенките на ужаса, Кинг издаде нов сборник с новели, кръстен със семплото, но достатъчно въздействащо заглавие „Ако има кръв“. Ако има кръв, всичко е наред. Лошото е, ако няма. Без кръв, животът би бил невъзможен.

Сборникът започва с отделен разказ, продължение на основния сюжет от бестселъра „Другият“, като едновременно с това набляга на друга история. Той разказва за първото самостоятелно разследване на Холи Гибни и се превръща в основа за заглавието на целия сборник. Освен „Ако има кръв“, в книгата са включени още новелите „Животът на Чък“, „Плъх“ и „Телефонът на господин Хариган“.

Издателската къща, отпечатала и разпространила сборника, е ню йоркската „Скрибнър“, която през годините е издавала едни от най-великите автори на нашето време. Записа се и аудио книга, в която ще чуете гласовете на актьорите Дани Бърстийн, Уил Патън и Стивън Уебър.

Както винаги главен герой в творбите на краля е мракът. Всички останали съществуват около, а понякога и заради него. Той умело описва различните лица на злото и неговия контрапункт, защото там, където има тъмнина, винаги има и светлина.

Освен типичните за Стивън Кинг елементи, свързани с хоръра, в сборника се обръща внимание и на малките удоволствия от живота и как трябва да ги ценим. Набляга се на истински важните неща, като приятелството, изкуството, природата.

 

Американският писател е един от гениите в бранша. Сред най-популярните му романи са „Кери“, „Тъмната половина“, „Гробище за домашни любимци“, „Институтът“, „То“, „Гняв“ и много други. Има творби и със съавторство, а понякога самият той използва псевдонимите Ричард Бакман и Джон Суитън. Уникален представител е и във формата къс разказ, а „Ако има кръв“ е просто поредното доказателство.

Сборникът “Ако има кръв” вече може да бъде закупен и от книжарница SmartReading във варианти с твърда и мека корица

Автор Паулина Гегова

Wishlist 0
Continue Shopping