Актрисата Валерия Минева с дебютен сборник в Storytel

Актрисата Валерия Минева с дебютен сборник в Storytel

Младата актриса Валерия Минева изкара дебютния си сборник с разкази в Storytel – „Изкуството да бъдеш човек“. Той съдържа 17 истории, разделени на две части – едната в жанр съвременен реализъм, а другата в магически реализъм, развиваща се в приказна обстановка.

Коя е Валерия Минева, позната още и само като Лира? Родена е в Казанлък, но израства в Брацигово. Още в тийнейджърските си години открива любовта към театъра и става част от трупата на Младежки театър „Приятели” в Пазарджик. По-късно е приета в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в специалност Актьорство за драматичен театър. Завършва при един от доказалите се през годините куклени режисьори – Лео Капон.

Въпреки театъра, Лира никога не е криела страстта си и към художественото писане, затова започва да съчетава талантите си. Зад гърба си има няколко наградени разказа в различни конкурси, публикувани творби в „Плейбой“ и „Кутия за мръсни приказки“, авторската пиеса „Транзит“, която е реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Драматичен театър Габрово.

Сега, отново чрез финансиране от фонд „Култура“, по програма „Творчески инициативи“, Валерия издаде „Изкуството да бъдеш човек“. Избира платформата за слушане на литература Storytel, защото е нов вид предизвикателство, а и е подходяща за хора с нарушено зрение, които нямат възможност да четат.

„Искаше ми се да свържа писането по някакъв начин с театъра. Да мина една крачка напред, като професионални актьори изпълнят текстовете. Създадохме и музика, която играе ролята на спойка между отделните текстове. Така някак си се оформи един вид звуково представление. А и ми се щеше да въвлека още хора в проекта, той да не е само за мен, а да подаде ръка и на други мои колеги“, коментира Валерия Минева.

Разказите са изпълнени от актьорите Елена Замяркова, Божидар Георгиев, Стоян Роменин, който е автор и на музиката към аудио формата, и самата Валерия. Корицата е дело на Петя Михайлова, тонрежисьор е Михаил Недков. Партньор на проекта е издателство „Потайниче“.

Заложената тема е човечността. Разглежда човешките характери, недостатъци и принципи в една универсална обвивка. Макар разказите да са ситуационни, те могат да се разгледат като актуални по всяко време, на всяко място. В процеса на писане Лира пита много познати какво според тях ни прави хора, а отговорите са разностранни. Едни казват отговорността, други – съзнанието, трети – емоцията, четвърти – хаосът. Затова всеки отделен разказ разглежда различен човек с определени качества и проследява развитието и реакциите му в случките, в които попада. Някои истории са вдъхновени от реалния живот. Всяка е сама за себе си, но обединени под общата философия, водена от „чарковете на човека“.

Интересното в сборника е, че част от разказите са с безплатен достъп в YouTube и Facebook, защото писателката осъзнава, че времето е трудно за всички и не само творците, но и любителите на творчество заслужават да се докоснат до изкуство, без ограничения.

„Амбицията ми е след време сборникът да излезе и в хартиен вариант, но дотогава има още работа по него. Искам да го доразвия, да добавя още нови разкази, защото някои от настоящите са писани преди години, и да направим един класически вариант на литературата“, допълва тя.

Автор Паулина Гегова

1 коментар за “Актрисата Валерия Минева с дебютен сборник в Storytel”

  1. Pingback: За "Изкуството да бъдеш човек" от Валерия Минева в Smartreaging.bg - Потайниче

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top