Автор на ИвиПет с отличие от конкурс за социално ангажирано изкуство

Паулина Гегова

За трета поредна година в столицата се проведе конкурса за социално ангажирано изкуство – „Граждански будилник“. Тази година мотото на конкурса е „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“ и набляга на темите за свобода на словото, граждански права и свободи, възможност от мирни протести и събирания и т.н. по време на извънредното положение, създало се поради пандемията от Covid-19.

Конкурсът, създаден от Български център за нестопанско право, се проведе в три категории: Фотография, Илюстрация и Текст. Той е част от проект „Творци – посланици за социална промяна“ и е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община. В него кандидатстваха 114 автори от цялата страна с над 220 творби. Решението кои ще са победителите бе оставено в ръцете на професионалното жури, съставено от писателя, преподавател и журналист Марин Бодаков; поета, културолог и доктор по философия Стефан Иванов; журналиста Зарина Василева.

Именно в нея авторът на издателство ИвиПет – Паулина Гегова, бе наградена с почетно отличие за два публицистични текста, един от които написан специално за сайта на издателството, а по-точно – „Асоциацията на независимите книжари в Италия създаде валута за закупуване на книги“.

В текстовете си Паулина засяга темата за оцеляването на независимите артисти, като прави едно сравнение между тези в чужбина и родните и как се грижи Министерството на културата за тях. Поставят се въпроси като: в постоянна криза ли са артистите на свободна практика, как се издържат и компромисите, които трябва да правят със себе си и творчеството, за да оцелеят не само като творци, но и като личности.

Награждаването и изложбата се проведе в „Kino Cabana”, позиционирано в градинката на Национален дворец на културата. Водещи на събитието бяха журналистките и водещи Елена Розберг, Ива Дойчинова и Евелина Павлова, познати и като Triple E.Y.E Project. Началото бе поставено от впечатляващ движенчески перформанс, насочен към агресията, на танцов колектив Atom theatre.

След награждаването се проведе и кратка дискусия с публиката, относно какво е това „социално ангажиран човек“ и какво може да направи всеки от нас, за да се бори за промяна.
Изложбата може да бъде разгледана на място до заведението или онлайн на сайта на Български център за нестопанско право. За догодина вече се обсъжда да се включат и няколко нови категории, като виртуален театър.

Фотографии: Александър Карамфилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.