Асоциацията на независимите книжарници в Италия създаде валута за купуване на книги

Bookcoin

Инициативата е насочена към децата и цели да развие детската литература в страната

Литературата, като всяко друго изкуство, е смайваща сила, която често ни спасява от емоционалните ни тревоги. Като ни пренася в един друг свят, ни помага поне за малко да забравим злодеянията от реалния.

В Италия изкуството е високо тачено. Осъзнавайки ползите от литературата върху душевното и психическо състояние на отделния индивид, всички независими членове на Италианската асоциация на детските книжарници създадоха инициатива за подпомагане на физическото състояние на съгражданите си. В основата ѝ стои новоизмислена валута за закупуване на детски книги, кръстена Bookcoin.

Bookcoin представляват банкноти, нарисувани от илюстратора Иван Кану – директор на „Mimaster Illustrazione“, върху които стоят ликовете не на политици, крале или национални герои, а на едни от най-обичните автори на детска литература – Джани Родари, Астрид Линдгрен и Роалд Дал. До тях гордо са застанали и някои от най-известните им персонажи.

„Когато ме поканиха да се включа в проекта, не исках да рисувам авторите по детски начин, макар че каузата е насочена към децата. Идеята е те да имат същата власт, каквато имат родителите, когато използват стандартните пари. Тъй като голяма част от икономиката е предназначена за децата, да им дадем осезаем символ е начин да ги поканим да участват в света като протагонисти.“, споделя Иван Кану.

Инициативата е в следствие икономическата криза, настъпила в „Ботуша“ заради пандемията от COVID-19. Валутата ще се ползва под формата на подаръчни ваучери. Амбицията е да подпомогне възраждането на детската литература, както и да спомогне за бъдещото развитие на независимите книжарници в страната, които не са подкрепени от големи масмедии или компании.

Bookcoin ще се използва и като допълнителна помощ за финансиране на нови библиотеки, които ще се построят в най-слабо развитите райони на Италия, населени от социално слаби хора. Печалбата от закупените книги, ще се използва и за изграждане на училищни библиотеки, организиране на литературни фестивали и курсове за обучение на бъдещи учители.

От икономическа гледна точка валутата може да се превърне в ценна инвестиция за националните и местни правителства, както и за книжния бизнес. По примера на крипто валутите, с Bookcoin може да се пазарува от всеки онлайн магазин, както и през платформите с платежна система: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, NEO, Monero, Dash, NEM, Ethereum Classic, ZCash, Verge, Dogecoin, Namecoin, TokenPay и DigiByte.

За целта предстои Италианската асоциация на детските книжарници да учреди фондация, в която ще участват изтъкнати културни дейци, ръководен комитет и назначен детски лауреат – пост, който се присъжда през две години. Сред най-търсените избори за лауреат са писатели или илюстратори на детски книги със завидни постижения в бранша.

Асоциацията ще търси подкрепа и от бизнеса. Инвеститори могат да бъдат всички банки, благотворителни организации, организации с нестопанска цел, корпоративни дарители или частни лица. Към инициативата ще се включат и издателски къщи или автори, отчели продажба на над 100 000 тираж от авторско произведение.

Автор Паулина Гегова

One thought on “Асоциацията на независимите книжарници в Италия създаде валута за купуване на книги”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.