Да пресъздадеш Вазов…

Да пресъздадеш визуално вече съществуващ труд на писател не е лесна задача. Изисква много съобразяване с епохата и тертипите, през която е писано произведението. Да пресъздадеш обаче патриарха на литературата на цяла една нация си е още по-голяма отговорност, която носи след себе си и очаквания. Най-малката грешка може да предизвика бурно недоволство в зрителя.

Дядо Вазов е емблема на страната ни затова всеки досег до негова творба или до неговата личност би следвало да е много фин, нежен, почти прозрачен. Да оставиш текста да те води, а не ти да водиш него. Щом говорим за Вазов, несъмнено неговото огромно завещание е първият български роман, публикуван през 1894 година – „Под игото“.

През 1952 година „Под игото“ се появи под формата на кинолента. Сега, над половин век по-късно, творбата ще се пренесе и на театралната сцена, благодарение на екипа на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Пиесата носи заглавието „Под игото – 1894та“ и е дело на Гергана Змийчарова. Режисьор на постановката е Петринел Гочев. Художник е Гергана Лазарова – Рънкъл. В нея участие взимат актьорите Надежда Петкова, Димо Димов, Таня Йоргова, Стоян Руменин, Петко Петков, Светослав Славчев, Любен Попов, Анатолий Ставрев, Валентин Петров, Найден Банчевски и Гордан Коев.

Пиесата лежи не толкова на самия сюжет, развил се в романа, отколкото на историческите събития и трудности около издаването му от младия тогава Тодор Чипев. Преди това книгата излиза само и единствено във Великобритания. Легендата гласи, че преводач е Иван Гешов, а целта за издаването на острова е да се вдигне шум около творбата. След това Тодор Чипев събира четирима от най-добрите български художници за онези времена и заедно отпечатват „Под игото“ в луксозно издание с твърди корици и уникални илюстрации. Забавен факт е, че върху него пише, че това е второ, а не първо издание.

Чипев е роден в Копривщица, учи печатарство в пловдивската печатница на Христо Г. Данов, а по-късно, в София, създава едно от най-големите български издателства в страната – „Т. Ф. Чипев“. Той отпечатва общо 18 книги на Иван Вазов.

В пиесата се влитат още две сюжетни линии – моменти и спомени по записките на Съба Вазова и най-популярните откъси от историята на самия роман.

В тези времена България тъкмо излиза от следосвобожденската война. Може спокойно да опишем ситуацията като мизерна – унищожения, беднотия, метежи, оформяне на нов политически режим, който е изтъкан от интриги и задкулисни игри. И между всичко изброено шепа хора от едно издателство се борят за родната просвета.

Но, разбира се, нещата често не протичат гладко, както ни се иска. Заради ситуацията с пандемията от Covid-19, постановката не може да бъде финансирана от Министерството на културата, затова екипът започна дарителска кампания, чрез която се събират средства за довършване на декора. Необходимата сума възлиза на 4000 лв., а само в първия ден от кампанията бяха събрани 800 лв. Който желае да се включи и да подкрепи театралите, може да го направи през дарителската платформа https://www.platformata.bg/en/component/jgive/871:1894/details/campaign.html?Itemid=101

Премиерата на пиесата „Под игото – 1894та“ ще се състои на 10 октомври в габровския театър. През 1945 година, на 10 октомври, се е провела първата официална премиера на театъра с постановката „Хъшове“ на Иван Вазов. Точно затова културната институция ще отбележи 75-годишния си юбилей, докосвайки се до неговия талант. Освен всичко останало, на същата дата се честват 170 години от рождението на Вазов и 160 години от създаването на Габрово.

Автор: Паулина Гегова

Фотограф: Росина Пенчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.