Деян Донков прави моноспектакъл по книгата „Камбаната“

Романът на Недялко Славов се качва на театрална сцена и на филмова лента

Ако на този свят нямаше литература, много визуални изкуства също нямаше да съществуват. Без писателите, драматурзите и сценаристите културни форми като кино и театър щяха да са невъзможни. Литературните произведения винаги са ставали основа на филми и пиеси, макар понякога екранизацията или поставянето им на сцена да е изтъкано от трудности. Но нищо не е сладко, ако не е предизвикателно.

През последните години в страната ни стана практика да се поставят театрални спектакли по съвременна българска литература. Това е не само подкрепа към родното изкуство, но и реверанс от страна на един вид творци към друг. Симбиозата между театър и литература е впечатляваща. Такива заглавия са например „Сестри Палавееви“, „Чамкория“, „Мисия Лондон“, „Възвишение“, „Вълци“, „Калуня-Каля“, „Дебелянов и ангелите“ и други.

Последната книга, която ще претърпи сценична и екранна преработка е „Камбаната“ на писателя Недялко Славов, която ще бъде отпечатана за седми пореден път. Романът ще се превърне в моноспектакъл на Деян Донков, който не веднъж се е превъплъщавал в герои от световната литература. Преди години той блестящо изигра Рандъл Патрик Макмърфи от „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси.

Сега му предстои да влезе в кожата на Вено, като едновременно с това ще е и режисьор на постановката. Драматургията е оставена в ръцете на Александър Секулов – не по-малко горд представител на съвременната българска литература и драматург на Пловдивски драматичен театър „Н. Масалитинов“. Именно пловдивският храм на Мелпомена е реализатор на моноспектакъла, като продължение на превърналата се в традиция подкрепа към нови родни произведения.

Очаква се да стане ясно кога точно ще се поднови репетиционния процес, а междувременно през месец юли предстои актьорът да запише и филмов вариант на книгата с цел да се разпространява през различни интернет платформи за кино.

„Не мога да кажа, че проектът ще е точно филм. По-скоро е като изповед. И при него няма да има други персонажи, освен аз, а основните локации, на които ще се случва действието, ще са едно гробище и една църква.“, коментира Деан Донков.

„Камбаната“ излезе на бял свят през 2016 година. Разказва за бивш затворник, лежал два пъти за убийство. След като излиза от затвора се връща в родното си село в пустееща Странджа и започва да работи в църквата, като пази старите духовници и камбаната. Волно или не се превръща в защитник на слабите и беззащитните в България.

Снимка: Илия Димитров – MediaCafe

Актьорът сподели, че Недялко Славов не само му се е доверил, но е останал и много впечатлен от аудио записа, който са записали до сега. Двамата работят в пълен синхрон и подкрепят креативността си.

„Книгата е покъртителна. Когато я прочетох, ми въздейства много силно. И с хумора си, и с трагедията си. Не на последно място и с философията за загубата на ценностите и съвестта в днешния човек. Всяко нова роля е предизвикателство, но чувствам Вено със сърцето си, а то ми казва че трябва да го направя.“, допълва Донков.

Романът „Камбаната“ може да откриете и в онлайн книжарницата SmartReading.

Автор Паулина Гегова

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top