Избраха Чимаманда Адичи за победител на победителите в Women’s Prize for Fiction

Нигерийската писателка Чимаманда Адичи бе избрана за победител на победителите в литературните награди Women’s Prize for Fiction за романа ѝ „Половин жълто слънце“. Преди 13 години творбата спечели женската литературна награда „Ориндж“ – сегашна Women’s Prize for Fiction.

По случай 25 годишния юбилей на наградата, организаторите създадоха онлайн анкета до читателите коя книга, от всички наградени за изминалия четвърт век, им е любима и е оставила най-дълбок отпечатък в съзнанието им. Участие в проучването са взели над 8500 човека, като мнозинството е гласувало за „Половин жълто слънце“. Книгата се състезаваше срещу творби на много доказани автори, сред които Зейди Смит, Андреа Леви, Али Смит, Маги О‘Фарел, Роуз Тримейн и други.

„Много съм развълнувана от признанието на публиката, понеже тази награда за първи път привлече читатели към книгите ми, а също така ме запозна с работите на много талантливи писателки“, коментира постижението авторката.

Книгата разказва за гражданската война в родната страна на Адичи – Нигерия. За подтисничеството, културните традиции на народа и овластяването на жените.

Чимаманда Адичи е родена през 1977 година в семейство с общо шест деца. Преди да замине за Америка, едва 19-годишна, тя учи Фармация, но бързо се насочва към литературата. Творчеството ѝ включва от романи, през разкази до нехудожествена литература. Последната ѝ книга „Американа“ е определена за една от десетте най-добри книги на десетилетието според списание TIME. Романите й са преведени на над тридесет езика и са удостоени с общо десет престижни литературни награди.

Самата тя е носител на стипендия от фондацията Макартър и на много други престижни признания. Понастоящем Адичи живее и в щатите, и в Нигерия. Често пътува по целия свят, за да говори пред публика. Лекцията ѝ от серията TED Talks от 2009 г. „Опасността от една-единствена история“ е сред 25-те най-гледани на всички времена.

Автор Паулина Гегова

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top