Издават непубликувани есета на Джон Р. Р. Толкин за Средната земя

Джон Р. Р. Толкин

Неочаквана новина ще зарадва милионите фенове на фентъзи жанра и по-точно – на Джон Р. Р. Толкин. Несъмнено „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ са едни от най-харесваните фентъзи поредици на всички времена, а авторът им се превърна в баща на жанра и вдъхновител на десетки бъдещи писатели.

През 2021 година предстои да се издаде сборник с непубликувани досега есета на гения, който е продължил да развива историята дълго след излизането на първите две трилогии.
Книгата ще носи заглавието „Природата на Средната земя“ и ще бъде издадена от „Харпър Колинс“, под чиято шапка са излизали и другите му посмъртно публикувани произведения.

Тъй като синът му – Кристофър Толкин, който работеше по книгите на баща си, също почина в началото на 2020-а, редактор на есетата е Карл Ф. Хостетер, председател на Елфската лингвистична задруга и компютърен инженер в НАСА от 1985 година. Хостетер е работел и преди с Кристофър Толкин, така че текстовете са оставени в сигурни ръце. Те ще ни запознаят по-подробно със самото създаване на Средната земя и главните виновници за това – Валарите. Ще се наблегне и на природните и емоционални характеристики на елфската раса – за безсмъртието, силата и прераждането им. Няма да пропуснем да разберем и как е измислено географското разположение на Гондор – небезизвестното кралство в южната част на Средната земя, сформирано от братята Исилдур и Анарион — синове на Елендил.

Издателите споделят, че сюжетът е обвързан с „Незавършени предания“ и „Историята на Средната земя“, редактирани от Кристофър. В обемното толкиново творчество се включват редица посмъртно публикувани книги относно историята на измисления свят Средна земя, сред които най-известна е „Силмарилион“.

За предстоящия сборник се заговори за първи път през 2019-а на Франкфуртския панаир на книгата. Още тогава се подсказа, че ще разглежда флората и фауната в измисления свят на Толкин, както и нейните метафизични компоненти. Уточнената дата за пускане на книжния пазар е 24 юни 2021-а.

Автор Паулина Гегова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.