Клуб „Перото“ стартира „Литературни понеделници“

Перото

Литературен клуб „Перото“ започва нова инициатива от серия срещи с български автори, кръстена „Литературни понеделници“. Всеки понеделник гостите на клуба ще могат да се срещнат с различни писатели, да си поговорят, да зададат своите въпроси и разискват различни литературни, а и не само, теми.

В ролята на модератор влиза Светлозар Желев – ръководител на сектор „Национален център на книгата“ в НДК, създаден през 2014 година. Основните цели са да се стопят границите между читател и автор, но също така и да се подкрепи финансово „Националния център на книгата“, който остана без финансиране по време на пандемията от Covid-19, защото Националния дворец на културата не е организация, разпределена към бюджета на Министерството. Затова за събитията ще има билети, сумата, от които ще се разделя между центъра и авторите.

Денят понеделник е избран, защото той е особен. Не много обичан заради началото на една тежка, работна седмица. Чрез „Литературни понеделници“ организаторите се надяват да го направят една идея по-приятен и позитивен.

Перото

„Самата концепция да има литературни срещи отговаря на съществуването на „Перото“. Покрай коронавируса много колеги и читатели се отдръпнаха. Това е нашето послание, чрез което им казваме, че животът продължава. Че има място, на което да се събираме. Има литературна сцена, която дава възможност за разискване.

Основната ми цел е да покажа на хората ценността на литературата не просто чрез представяне на книга, а личността на авторите. Да чуем и почерпим знания от техните думи, от които много малка част попада в книгите им.“, коментира ръководителят на „Национален център на книгата“ Светлозар Желев.

„Перото“ е едно от най-предпочитаните места в страната за организиране на литературни четения, инициативи, срещи, разговори и конкурси. То се сформира преди пет години и продължава да дава възможност на различни професионалисти от книжния сектор да се изявяват и да дебатират.

Първата среща мина с гостуването на Теодора Димова, която празнува и 60-годишен юбилей. Теодора говори за живота и за книгите си „Майките“ и „Поразените“.

„И аз, и Теодора сме изключително доволни от първото издание. Това е формат, който се случва навсякъде по света. Освен прозаици смятаме да каним и поети, драматурзи, сценаристи, преводачи. Няма да се робува на известността. Единствената точка за подбор на участници е литературните качества и стойността на хората, които я правят.“, допълва Светлозар Желев.

Следващите две срещи ще са на 21 септември, когато гост на „Перото“ ще е Алек Попов, и на 28 септември с Мария Лалева.

Автор: Паулина Гегова

Фотографии: Орлин Огнянов / НДК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.