Кризата стопи фонда, отделен за английските писатели, засегнати от Covid-19

Когато пандемията от коронавирус стана глобална, в началото на март, в Обединеното кралство се създаде подкрепящ фонд за тамошните писатели, засегнати по някакъв начин от вируса – икономически или здравословно. От тогава до сега почти 1 млн. паунда са разпределени между 700 автори. Даренията бяха събрани от различни организации, включително от публичния орган на отдела за цифрова, култура, медии и спорт – Съвет по изкуствата в Англия.

Към днешна дата обаче Дружеството на авторите предупреждава, че средствата рязко намаляват и кризата ще продължи за британските литератори и през следващата година.

Според изследванията на Дружеството, 57% от авторите вече са забелязали „съществен“ спад на доходите си в резултат на Covid-19 до май, когато писатели, илюстратори и преводачи заедно с професионалистите на свободна практика изпадат от фондовете на правителството за финансова подкрепа за спешни случаи. Те предвиждат, че загубите им ще продължат и до година, защото културните мероприятия и четения са отложени, училищата не викат външни лица за лекции, а събитийните сцени на закрито не отварят за поетични или драматични представяния.

Въпреки че продажбите на книги се задържаха стабилни по време на извънредното положение, Дружеството коментира, че най-облагодетелствани са били големите имена в литературата за сметка на тъкмо прохождащите или средно известните.

„Тъй като дългосрочното финансово въздействие на здравната криза все още е несигурно, ако искаме да подкрепим авторите, трябва да съберем повече безвъзмездни средства до 2021 година и след това“, заяви организацията в понеделник.

Сега Дружеството отваря нов фонд като се надява много организации, общественици и меценати да се включат с дарения. Писателите смятат да организират благотворителни каузи, спонсорирани активности и други.

„Ако можем да обединим автори и техните привърженици, всеки да допринесе малко, ако и когато може… тогава многото малки дарения ще допринесат за промяната. Всеки може да промени нещо “, каза главният изпълнителен директор Никола Соломон.
Самите литератори споделят пред медиите, че фондът, макар и не много голям, им е помогнал да останат над повърхността в тези мрачни времена.

„Някой признава, че работата ми заслужава да се подкрепи, да ѝ се подаде ръка. Практически това означава, че няма да се притеснявам всеки един ден дали историята, която пиша ще се публикува и ще е заплатена, или ще остана на улицата“, споделя Ема Уорън – автор на книгата Make some space.

Автор Паулина Гегова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.