Ученици подаряват книга вместо букет в първия учебен ден

Дари една книга

Неписана традиция е в първия учебен ден учениците да носят букет цветя на класния си ръководител. Жестът е знак на уважение към човека, който оформя образованието и донякъде характера ти.

Тази година обаче Асоциация „Българска книга“ направи интересно предложение, което се подкрепи и одобри от Министерството на образованието. Идеята е вместо букет, децата да вземат по една книга и да я дарят за училището си. С този акт те не само ще се превърнат в посланик на четенето, което в тези технологически времена, така или иначе изгуби, до голяма степен, чара си. Чрез инициативата ще се запълнят и пропуските в училищните библиотеки, като едновременно се развие и социален елемент. Казват, че можеш да разбереш много за един човек по книгите, които чете, и музиката, която слуша.

Кампанията носи името „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ и е в унисон с целите на сключеното споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и МОН, модул „Библиотеките като образователна среда“. В началото на април Асоциацията започна акцията „Купи 1 книга“, която изглежда се разраства и поема по много пътища. Така голяма част от обществото бива ангажирано със съхранението на литературното изкуство, културата и ограмотяването на българските деца и младежи.

„Голяма част от книгите в училищните библиотеки са в лошо състояние – скъсани, надраскани, стари. Много от задължителните заглавия пък липсват, затова инициативата на Асоциация „Българска книга“ е страхотна. Смятам, че тя ще обогати много от библиотеките и ще попълни поне част от пропуските“, коментира пловдивският преподавател Дими Захариева.

Хубавото е, че кампанията ще продължи и след 15 септември, като амбицията е призивът да достигне до всички образователни заведения на територията на страната. Вече няколко училища се включиха в кампанията, а преподаватели и директори посрещат идеята повече от радушно.

„Тази година е по-различна, по-различен ще е и първият учебен ден. От всички нас зависи да го превърнем в специален! Да променим правилата, да го направим още по-запомнящ се, да сложим началото на една голяма промяна! Призоваваме децата и техните родители – на първия учебен ден купете нова книга и я дарете на своето училище! Превърнете се в посланик на четенето, споделете любимите си книги с приятели и съученици. Нека заедно превърнем книгите в символ на началото на новата учебна година и в знак за любовта ни към четенето.“, призовават организаторите.

Автор Паулина Гегова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.