Впускане в мистериите на античността с Владимир Сунгарски и „Златният дъжд“

Ревю на мини-романът „Сирена“, поместен в книгата „Златният дъжд“

Човешката история е толкова богата на различни епохи, че колкото по-назад се връща човек, посредством образователни и научни четива, толкова в по-странен и чудат свят попада. Свят, който понякога гранични с приказното и невъобразимото. Неслучайно и съществуват толкова много и разнообразни хипотези за почти всяка страница от историята. За всеки народ и за всяка известна личност могат да бъдат намерени всякакви твърдения, които сами по себе си звучат достатъчно правдиво. Естествено не само в сферата на киното, но и в тази на литературното изкуство масовият фокус са големите имена и (водещи се от гледна точка на съвремието) големите събития. Едни и същи идеи и мотиви се въртят, като промяната е единствено в самата направа на определеното произведение.  Естествено повечето съвременни хора имат изграден стереотип за определени народи от древността и формирано време, за дадени събития на база нещата, които са гледали, слушали и запомнили от часовете по история.

Но те най-често обхващат по-известни теми, а за средностатистическият човек липсва познание за по-битовата среда. Ограничен естествено е и погледа върху обикновения човек от древността и неговите привички.

Ето защо е хубаво, когато човек успее да попадне на книги, които отвеждат там – в ежедневното. В днешно време, в условията на пренаситеност, гладът за оригинални и интересни сюжети се изостря. Историческият жанр винаги е бил популярен без значението във времето, в което се е творял. Ако мога да посоча знакова книга на съвременен автор то това ще „Златният дъжд“ на Владимир Сунгарски, известен още с преводите си от френски.

Наскоро довърших последната новелета от знаковият труд, и посочвам знаков, защото Владимир е изчел и разучил доста трудове, преди да започне да изгражда този завършен образ на Античността в произведенията си. „Сирена“ е приключенски разказ, напоен с огромна доза екшън и трескави емоции. Историята среща читателите с популярният крадец на съкровища Котрикс, който освен военното дело се занимава и с търговия. Галът, успешно изградил си достолепна репутация в Древен Рим, бива въвлечен в серия от опасни взаимоотношения с местни контрабандисти и убийци. Известният с буйният си нрав, варварин пътува през море и суша и обикаля из земите около Нил и древен Мемфис.

В мини-романът перфектно бива пресъздаден духът на древността. Владимир Сунгарски е изпипал до последно всеки детайл, за да може читателят просто да потъне и да се пренесе из улиците на античните градове и светилища в Древен Египет. Авторът перфектно преплита в сюжета митове и загадки, който се озовават на пътя на главния герой. Текстът се радва на изкусно изградени персонажи, които бележат развитие през цялото време. Това, лично на мен ми предостави разнообразие, което поддържаше интересът ми постоянно изострен. Странстванията на Котрикс са изпълнени с всякакви запомнящи се моменти. От груби кръчмарски свади до битки в мрачни лабиринти, всеки епизод от представената история, предлага алтернативно преживяване, всяко носещо своите заряд и послание. Прави впечатление, че Владимир Сунгарски е напоил със солидна доза хумор произведението си. Макар понякога сцените на насилие да ескалират, включвайки засада с крокодили и огромен партски лък с извити стрели, всички сцени са описани толкова епично, че не отблъскват, а напротив карат читателя да желае да се пренесе и дори включи в битката. В „Сирена“ въобще няма сухи мелета. Напротив, авторът е подходил доста изобретателно във всяка схватка, без значение от мащаба. Въпреки подчертаният боен дух, творбата е изпълнена и с доста романтика и митика. Главният герой среща премеждия не само в заобикалящата го среда, но и във вътрешният си свят, който объркано поема по тунелите на любовта. До каква степен тя съществува наистина и до колко е част от въображението?

 Културният сблъсък е също деликатно засегната тема в произведението. Дивият и примитивен гал попада на места, където въобще не се вписва като навици и маниери. Въпреки всичко обаче Котрикс е гъвкав персонаж, който притежава нужната харизма, за да събере около себе си съратници, които да се впуснат в приключение, което може да рискува дори животите им. Общуването между различните народи и култури е толкова добре засегнато като тема, колкото деструктивното желание на човек да се впусне в дръзко приключение, жертвайки на карта абсолютно всичко. Какво кара някои хора постоянно да преследват авантюри и да изпадат в ситуации, които могат да им костват изграденият живот?

Срещата със съзнанието на античния човек успява да повдигне много въпроси и да постави ума в съпоставително състояние. Защото е наистина много интересно кои са характерните привички за дадени народи и как те акоординират с настоящето.

На какво е способен крадец, от който бива откраднато? Кое ни кара да преследваме толкова отчайващо и настървено целите си? Кое ни кара да си противоречим сами на себе си и защо изграждането на лични кодекси е най-сигурния начин човек да действа правилно, а не спрямо това, кое се води правилно и кое грешно?

Запазена марка за историческите произведения на Владимир Сунгарски е засягането на задкулисните политически игри и машинации в конкретният описан период от време. Досегът с тях в „Сирена“ ни дава още по-пълна картина за различните проблеми в Римската Империя 200 години след новата ера и най-вече на процесите довели до тях. Пътешествието на Котрикс до Александрия разбулва обаче далеч повече тайнства, свързани с местните вярвания и легенди. Една, от които разказва за един женски призрак от още по-забравеното минало, бродещ около пирамидите. Прочитът на мини-романът има сериозният потенциал да обогати читателския ум с още познания върху древно-египетската религия и култура, тъй като фокусът е върху дребното, ежедневното, ритуалното, което е моделирало живота на тогавашните жители.

Книгата „Златният дъжд“ е публикувана от издателска къща „Парадокс“ и може да бъде намерена в книжарниците. В нея могат да бъдат намерени още два исторически мини-романа на Владимир Сунгарски, които също са дълбоко свързани със славните крадци на съкровища Тиберий, Котрикс и компания, и които също обхождат дълбоко смутните и противоречиви времена на Римската Империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.