Приеха намаляването на ДДС върху книгите и на второ четене

Приеха намаляването на ДДС върху книгите и на второ четене

Предложението, дошло от страна на Правителството, диференцираната ставка върху книжни изделия да се намали от 20% на 9% се прие и на второ четене.

Решението

Макар че премиерът Бойко Борисов отправи предложението към Министерски съвет по време на извънредното положение, решението не е обвързано с икономическата криза от пандемията. Време беше, може да кажем даже, след като всички издателски къщи се борят с високото облагане на книгите повече от две десетилетия.

България е една от последните страни на Стария континент, която прави тази така очаквана стъпка. Почти всички държави-членки на Европейския съюз са предприели тази мярка преди години, като там книжните изделия се облагат с максимум 7%, а в някои книжният сектор дори е освободен от данък. Всички замесени страни очакват да се гласува от кога влиза в сила решението, като най-рано това може да се случи от януари 2021 година.

Какво следва

Реалността е, че вече отпечатаните издания няма как да се облагат на 9%, защото книгите се продават на корична цена и издателствата или самоиздаващият се автор не могат сами да я намаляват или завишават. Подобно нещо се случва само при специалните акции, които най-често са обвързани с някакъв вид културно мероприятие, фестивал или за тематичен повод, като Деня на народните будители, когато масово книжарниците правят намаления. Не броим намаленията в сайтовете на книжарниците по време на пандемията, с цел да спасят бизнеса си. Несъмнено някои издателства успяха доста сполучливо да се котират в онлайн продажбите по време на карантината, докато други станаха жертва на кризата.

Така че новото ДДС ще важи за следващите отпечатани творби. Издатели прогнозират, че при новото облагане оставащите проценти ще се разпределят. Малка част, към 3%, ще останат у тях за заплащане на по-високи хонорари – авторски, редакторски, коректорски, за преводачи и за илюстратори. Още толкова ще се пренасочат към търговските мрежи за подпомагане плащането на наеми, които се формират спрямо локацията. И с около 5% ще се редуцира цената на самите книги. Това означава, че при по-евтините цената ще намалее със стотинки, а при по-скъпите с няколко лева. Колкото по-висока е стойността на една книга, толкова по-осезаема ще е разликата в цената. Големите и все още нерешени въпроси са дали намаляването на ставката ще важи и за учебниците, което е повече от редно, както и за електронните книги, които към настояща дата се облагат с еднакъв данък както и хартиените носители. Интересен факт е, че някои издателства споделиха, че продажбата на аудио книгите рязко е скочила по време на извънредното положение, но там хонорарите се разпределят по различен начин. По аудио записите не работят редактори, коректори и художници, но отново се заплащат авторски права за определен срок, както и хонорар на актьора-изпълнител.

Мненията

Клун Анонимна лакомия

Посрещнах с радост новината за намаляването на ДДС върху книгите на 9%. Това е уникален шанс да настъпят добри промени за издателите, авторите и всички, които участват в процеса на литературното звено в България. Ще се издават повече книги, които на свой ред ще бъдат с по-добро качество и по-достъпни за читателите. Това ще бъде една важна крачка в идеята да има повече четящи хора“, коментира Кристина Маринова – автор на романа Клуб „Анонимна лакомия“.

Кристина вярва, че едно човешко същество има нужда не само от храна за тялото, но и за ума си. Смята, че начетеният и образован човек е по-отворен към света и различните култури, без да робува на предразсъдъци.

Ако очакванията на купувачите са цената на книгите рязко да спадне, това едва ли ще се случи. По-скоро се въвежда като мярка, за да се подпомогне браншът. Печалбата, която се заделя за издателствата, ще остане за тях. По всяка вероятност ще има и минимално увеличение на възнагражденията за самите автори, но предвид, че в страната се продават основно чуждестранни такива, българските им колеги едва ли ще усетят значителна разлика. Намаляването на ставката е по-скоро стимул за издателите да искат да продължат да работят, отколкото стратегия за значително по-високи приходи. Разликата ще е в стотинки. Определено това е стъпка в правилната посока, особено поради факта, че в последните пет години се появиха много нови издателства, които издават все повече родни писатели.“, споделя писателят Николай Пеев – автор на романите „Денят на инвикта“ и „Интервюто“.

Автор Паулина Гегова

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top