ПроЛетният базар на книгата с рекорден брой изложители

Рекорден брой изложители ще участват в тазгодишното издание на традиционния столичен фестивал „ПроЛетен базар на книгата“.  Над 120 издателства и търговци на книги са заявили участие. Главният организатор Асоциация „Българска книга“ реши той да се проведе в периода 23-28 юни в парка пред Национален Дворец на Културата. Подобни промени в местоположението се налагат заради епидемичните мерки за безопасност, за които ще следят екипът на асоциацията и служители на Столична община. За първи път паркът пред НДК се използва за нуждите на базара през 2018 година, а отзвукът е повече от положителен.

„Навън е по-приятно, защото сме сред природата, а и дните са топли. Засега шатрите наброяват 23, но могат да станат и повече, защото с всеки ден все повече хора ни търсят. Те ще са подредени по одобрена скица, за да не са близко една до друга и да се избегне струпване на хора“, споделя представител на Асоциация „Българска книга“.

Базарът се прави за 20-ти път и се гордее с това, че е най-големият в България, а пътуващите формати, като „Алея на книгата“, тази година ще посетят и Пловдив и Варна. Но до тогава има време, затова да се върнем към НДК в тези слънчеви дни, посветени на думите и техните любители.

Паркът е идеалната локация за подобни изложения. Мирисът на зеленина някак магически се слива с историите, надничащи от всяка корица. В шестте дни посетителите ще се запознаят със стотици заглавия. Плеядата от класически и нови творби ще отвори нови хоризонти за избор. Традиционно в базара участват издателства и разпространители от цялата държава. Издателствата „ИвиПет“, което ще представи новите си заглавия, „Сиела“, „Анубис“, „Литера“, „Wish Mash“, „Шамбала“, „Изида“, „Жанет 45“, „Пан“, са само малка част от дългия списък от съвременни будители, които се грижат изкуството Литература да достигне до своите почитатели.

„Като че ли пандемията и извънредното положение подтикнаха повече хора да искат да участват в базара. Форматът е характерен с това, че книгите отиват при читателите, а те могат да се срещнат с любимите си издателства и автори и да си поговорят с тях. Карантината и липсата на социален живот през изминалите месеци нямаше да е възможен без изкуството. То е приятен и разсейващ начин да избягаме от комфорта на дома си. Литературата ни изпраща на пътешествия, като междувременно изисква съучастие от страна на читателя, защото дообогатява собствения му опит и преживявания“, допълват от асоциацията.

Базарът ще е с работно време от 10:00 до 20:00 часа, а в заключителния ден до 19:00 часа.

Традиционно „Пролетен базар на книгата“ е част от Календара на културните събития на Столична община, а домакин е НДК.

Автор Паулина Гегова

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top