РАЙКЯ – ПЪРВАТА РОМАНИЗИРАНА БИОГРАФИЯ НА РАЙНА КНЯГИНЯ

raykya2-2048x1346

На 01 декември 2020 г. излиза от печат новият роман на Йорданка Маринова – “Райкя”.

Райкя е истинското име на Райна Княгиня. Настоящата книга е нейната първа романизирана биография. Повествованието създава богата картина на времето, в което Райкя живее, и разказва в детайли за известни личности и събития, както и за някои, останали встрани досега.

Вниманието е насочено изцяло към Райкя – толкова знайна и толкова непозната все пак. Изграденият образ е апотеоз на жената, българката, с нейния неподвластен на времето всеотдаен патриотизъм и присъщ героизъм, с нейната способност да извърви докрай пътя, който сама е избрала за правилен, без да се прекърши от трудностите. Символ на тази българка става Райкя.

Райна Княгиня се свързва исторически единствено с ушиването на бунтовническото знаме, а романът Райкя извайва нейната човешка същност – духовно богата, морално извисена, силна, справедлива, скромна, мъдра. Истинска.

Райкя е Княгинята, която народът поставя на пиедестал и я величае, когато му е нужна знаменоска, а след това я забравя и допуска тя да живее в страдание и мизерия. Единствено Райкя нито за миг не се отказва от дадената ѝ почест и я отстоява до последната си дума.

Романът Райкя е вълнуващо, динамично написано, богато и безценно помагало да се изрази закъсняло признание към една от най-великите българки.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


За великите хора в историята са написани много книги. За великите българи – не толкова много. Написах книгата, която мисля, че дължим на Райкя, всеизвестна като Райна Княгиня. Казах истината за нея, човешката истина. Казаха я така, както я виждам аз. Ще се радвам, ако харесате книгата ми и я дадете и на други, за да я прочетат. Ще се радвам и ако не я харесате и напишете ваша книга за Райкя. Направете го. Райкя го заслужава. Тя е заслужила толкова много, а е получила толкова малко.
Животът ѝ се разделя на три основни периода – прави каквото трябва, прави каквото можеш, направи и това, което не можеш. И тя го прави. Мълчаливо, щедро, гениално и скромно. Можела е да бъде активистка за правата на жените в Америка или една от първите лекарки в Европа, или руска дворянска снаха, или придворна дама в България. Но е избрала да бъде „само“ това – Райна, Княгиня Българска. Направила е избора си и е имала силата и волята да го следва докрай. Колко от нас могат да се похвалят с това?
Благодаря ви, че взехте книгата ми в ръце и отделихте време, за да прочетете това послание. Така си спомнихте поне за минута за Райна Княгиня.

Йорданка Маринова


…Райкя не мигаше. Кой смееше да говори такива думи с толкова висок глас! Стаята, къщата, дори дворът кънтяха като ехо от мощта на казаното и макар в Панагюрище турците да не ходеха постоянно из българските махали, си беше крайно опасно да се говорят такива неща на все­ослушание. Райкя виждаше само гърбовете на мъжете пред себе си, но понеже никой не я забелязваше, тя предпазливо се надигна на пръсти и отправи поглед към центъра на гостната.
В средата на препълнената стая бяха сложени маса с Евангелие, нож и револвер върху него. По стените наоколо имаше запалени газени лампи, които осветяваха добре цялото помещение. До масата стояха прави няколко непознати мъже със сериозни лица, а в малкия свободен полукръг в центъра се бе изпъчил строен рус мъж. Беше облечен с модерни дрехи, беше тънък в кръста и малко по-висок от останалите. Говореше разпалено с плътен глас и ръкомахаше страховито. Никой от останалите не смееше да го прекъсне или да помръдне. Всички го гледаха като хипнотизирани и попиваха думите му с благоговейно съгласие.
– Тук, в Панагюрище, е свършила българската държава! Тук и ще започне отново тя! Кой е съгласен? Кой иска да сложи ръка върху Евангелието, да ме погледне в очите и да ми каже, че иска да е свободен българин в свободна България!
Чуха се леки възгласи, мъжете запристъпваха от крак на крак и се сбиха по-плътно около масата, сякаш да преварят останалите и да сложат ръката си първи върху Евангелието, за да се закълнат във вярност…”


 

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top