Създадоха издателски импринт за чернокожи писатели

Нов издателски импринт създаде писателката Кришан Тротман, под чиято шапка да излизат само книги на чернокожи автори. Импринтът е наименование на издателство, което е указано върху книга. В случай на издателски конгломерат, с импринт се посочва търговската марка, принадлежаща на конгломерата. Той е и подразделение на издателство или търговска марка, под който издателството издава някои от своите заглавия, предназначени за различни потребителски сегменти. Едно издателство може да използва няколко импринта.

Новата марка носи името Legacy Lit и е към френското издателство Hachette Livre. Очаква се първите творби да излязат в началото на 2022 година, като идеята е да се издават от 12 до 15 книги годишно. Списъкът ще включва повествователна документална литература, мемоари, разследващи трудове, истории, вдъхновяващи и уелнес заглавия, художествена литература.

Кришан Тротман
Кришан Тротман

Решението на Тротман, която е и изпълнителен директор на Hachette Books – дъщерна компания на Hachette Livre, за създаване на нов бранд, фокусиран главно към цветнокожи писатели, идва след многохилядните протести в Съединените щати, избухнали след смъртта на Джордж Флойд, който бе убит от полицай.

„Работя в издателския бранш над 15 години. Виждала съм гласът на чернокожите да се превръща в тренд, виждала съм и как този тренд постепенно умира. Не е нужно да чакаме пореден инцидент, за да признаем, че кафявите лица в литературата липсват“, казва тя.

Тя ще заема длъжността вицепрезидент и издател на импринта. Вече се е договорила с автори, сред които правния анализатор Фейт Дженкинс, актрисата Тамера Моури-Хусли, предприемача Мариса Рени Лий, активистката и писателка Шанита Хъбард , телевизионния продуцент Даниела Пиер-Браво и фотографа Девин Алън.

С официалното пускане на импринта Кришан Тротман ще се присъедини към редиците на нарастващата група от афроамерикански издатели, които прекрояват иначе преобладаващата в бяло индустрия.

В последно време много издателства се опитват да разнообразят плеядата си както от служители, така и от издадени творби на расова, етническа и дори географска основа. Проучванията за 2019-та показват, че близо 80% от издадените американски писатели са бели. Нещо, което изглежда ще се промени в бъдеще.

Автор Паулина Гегова

Оставете Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Wishlist 0
Continue Shopping
Scroll to Top