Идването на „Звездата на Гибелта“

Звездата на гибелта


Фентъзи срещу научна фантастика? Това е спор, който вълнува читатели и фенове от много време и често е бил предмет на разгорещени разговори било по форуми в Интернет, в социални мрежи, на живо в клубове, на литературни четения или в неформална обстановка. Възможност да прочетете за такъв сблъсък обаче ви предлага писателят Александър Драганов с новия си роман „Звездата на Гибелта“, излязъл на книжния пазар у нас на 24-ти октомври и достъпен засега само в книжарница “Smart Reading” на издателство „ИвиПет“.

„Звездата на Гибелта“ от Драганов предлага на читателя уникалната перспектива на могъщи герои от вълшебен фентъзи свят на меча и магията, които биват атакувани от представители на могъща цивилизация от разумни автономни роботи. Освен интригуващ сюжет, книгата предлага на читателя комбинация от хумор и екшън, които правят четенето ѝ леко и ненатоварващо, като в същото време увличат и не позволяват тя да бъде оставена настрана.

Главните герои в „Звездата на Гибелта“ са трима – падналият бог Танар, който някога е вървял по пътя на злото, но сега търси път към прошката и изкуплението, безсмъртната магьосница Шалиен, сразила го в миналото, ала сега принудена да търси помощта му, както и Паладиус, рицар от друг свят, прекосил безбрежните космически пространства. Техният враг е неописуемо същество, което поглъща боговете и чието съществувание представлява заплаха за самата вселена.

Авторът на книгата Александър Драганов е добре познат на читателите у нас с фентъзи епосите си „Сказания за Ледената планина“ и „Черната корона“, сборниците от поредицата „Мечове“, събрали някои от най-талантливите жанрови писатели в страната, а също и с преводите си на популярни бестселъри като книгите от поредицата „Героите на Олимп“ на Рик Риърдън и „Магистериум“ на Холи Блек и Касандра Клеър. Макар да подчертава, че „Звездата на Гибелта“ е „в изцяло нов свят и изцяло нови герои“, авторът отбелязва, че „Звездата на Гибелта“ е развитие на темите, които са го вълнували при написването на сборника „Сказания за Ледената планина“ и неговото продължение, романът „Черната корона“, спечелил наградата на фентъзи сайт „Цитаделата“ за Българска книга на 2017-та година. Това са проблемите за прошката и изкуплението, разгледани през емблемата на една фантастична реалност, в която богове и магьосници се срещат с мислещи машини от друга планета, за да открият общи сили и слабости, направили ги уязвими за противници, реалността, за която доскоро са считали за проява на примитивно суеверие.

Премиерата на книгата „Звездата на Гибелта“ ще се състои в неделя на 28-ми октомври в град София, от 15:00ч. в зала 201 на Дом на Културата „Средец“. Всички приятели и почитатели на фантастичния жанр могат да се чувстват добре дошли!

Какво казват писатели и фенове за творчеството на Александър Драганов?

„Ето така разбирам аз фентъзито“
Бранимир Събев, автор на „Априлска жътва“ и „Нощно острие“

„Един от най-добрите родни фентъзи автори“
Донко Найденов, автор на „Хоризонтите на лудостта“ и „Ударите на съдбата“

„Всичко, което може да желае един фен на праведното фентъзи – огромни мащаби, кръвожадни чудовища, епични масовки и единоборства, любов, саможертва, и още, и още…“
Иван Величков, клуб „Стругацки“

„Насладих се на истинска любов, останах потресен от черно коварство, запознах се със зловещи създания, сякаш родени от кошмарите на болен ум, срещнах безпримерна храброст …“
Димитър Цолов, автор на „Кървави песни“ и „Клиника в средата на нощта“

„Книгатае добра! Дори минотавърски добра! Не, божествено добра! Сериозно! Прочетох я судоволствие и наслада. Както когато отпиваш глътка добро вино.“
Петър Петков, автор на „Ангел“

„Надминал нивото на съвременните западноевропейски фентъзи автори“
Михаил Митев, автор на „Фрагменти“ и „Между“

„Сашо Драганов напълно откровено може да бъде обявен за българския еквивалент на Толкин.“
Даниел Иванов, автор на „Блатна треска“

Звездата на гибелта
Звездата на гибелта

One thought on “Идването на „Звездата на Гибелта“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.